Select Page

Una mica de la nostra història

COLLA ANTIGA: 1972

Una mica de la història antiga

L’octubre de 1972, a rel de l’actuació dels Falcons de Llorenç del Penedès i dels Falcons de Vilafranca durant els actes de Festa Major a la nostra ciutat, van néixer els Falcons de Vilanova i la Geltrú,  lligats totalment a la colla castellera dels Bordegassos de Vilanova. Aquest lligam comportà una important influència de la tècnica castellera en les figures, seguint per tant, la vessant més arrelada al Penedès i una de les dues existents dins el panorama falconer. L’any 1976 els Falcons decideixen independitzar-se de la colla dels Bordegassos i començar un camí per si mateixos organitzant-se com a colla amb entitat pròpia.

Als voltants del 1978 els Falcons van ser un pes important en la formació i constitució d’una Coordinadora de Balls Populars (primera junta gestora del que va ser l’Agrupació de Balls Populars) i de la que van formar part fins que al 1985 “unes sabatilles blaves” van fer trencar els lligams amb l’Agrupació. Els Falcons tornaven a caminar sols fins que dos anys més tard desapareixien com a colla sense que cap altra els substituís. Però el nom de Falcons de Vilanova i la Geltrú va quedar registrat de manera que si algun dia es refundava la colla, aquesta pogués tenir identitat pròpia i no fos secció de cap altra entitat.

COLLA ACTUAL: 1998

La nostra història actual.

Després d’anys sense Falcons a la capital del Garraf, l’agost de 1997, un grup de joves membres dels Bordegassos van convèncer en Joan Sans, un dels caps tècnics de l’antiga colla falconera, per intentar recuperar-la. El novembre d’aquell any van començar els assajos de la nova colla dels Falcons de Vilanova al local de l’Agrupació Excursionista Talaia, traslladant-se més tard a la Peixateria Vella on hores d’ara continuen.

La presentació dels renovats Falcons va ser el 30 de maig de 1998, organitzant la Trobada de Falcons de Catalunya, on van ser presents la resta de colles actives aleshores al Principat: els Falcons de Llorenç del Penedès (1942), els Falcons de Vilafranca del Penedès (1959), els Falcons del País del Cava de St. Sadurní d’Anoia (1992), els Falcons de Puigdàlber (1995) i els Falcons de Piera (1997).

En la recuperació dels Falcons de Vilanova i la Geltrú únicament es van introduir dos elements nous, les gralles i un escut que substituí l’anterior.

Els Falcons de Vilanova i la Geltrú, igual que la resta de colles, vesteixen camisa i pantalons blancs, i el seu tret distintiu és la faixa blava, símbol que els identifica davant les altres colles com a poble d’arrels marineres, tot i que el veritable origen del color de la faixa ve donat pels seus orígens lligats als Bordegassos, ja que aquest era el color, en aquells temps, de les faixes dels nens i dels joves de la colla castellera. Entre la lírica i la funcionalitat es troben les raons d’una indumentària que els de la faixa blava, com ja son coneguts, vesteixen amb orgull.

T’agradaria ser Falcó?

Col·labora amb el Falcons de Vilanova, fes-te soci:

T’agraden els falcons i vols continuar veient com alcem el vol però t’estimes més gaudir de l’espectacle tocant dempeus a terra? Ajudans a  tocar el cel fen-te Soci Protector