COLLA ANTIGA: 1972

La creació dels nostres Falcons es va produir després d'una actuació dels Falcons de Llorenç del Penedès i una altra posterior dels Falcons de Vilafranca a la Festa Major de Vilanova de 1972.

L'octubre d'aquell any van néixer els Falcons de Vilanova i la Geltrú, lligats totalment a la colla castellera dels Bordegassos de Vilanova per raons econòmiques i també perquè la gent que feien falcons eren també castellers. Això comportà una important influència de la tècnica castellera en les figures, seguint la vessant més arrelada al Penedès i una de les dues que existeixen dins el panorama dels falcons. L'altra seria la més lligada als orígens gimnàstics vinguts de l'Europa Central, que és mantinguda pels Falcons de Llorenç . Tornem a la història, l'any 1978, ja amb prou mitjans econòmics, i per culpa de diferències internes, els Falcons es deslliguen totalment dels Bordegassos.
L'any següent van fundar, conjuntament amb el Drac de la Geltrú (estrenat l'any anterior), el Ball de Bastons i el Ball de Diables, l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú.

Entre l'any 1977 i el 1981 s'organitzà el Dia de la Colla, on l'acte central era l'actuació dels Falcons de Vilanova al costat de dues colles convidades. L'any 1986 els Falcons van actuar a les festes majors de la ciutat i de les viles del voltant. En aquella època van aparèixer altres colles com la de Sitges (1973) i la de Cubelles (1975), i d'altres indrets del Principat, com Sant Vicenç dels Horts (el bressol dels Falcons a Catalunya), Sabadell, Vilafranca, la Ràpita, Alcoletge... Els Falcons allà on van, deixen empremta, per la seva estètica i originalitat. La creativitat de les figures és un element important, per això, els Falcons de Vilanova tenim figures pròpies com el Capdil, el Fòcking, la Triplanxa, el Tres Obert, la Catedral i l'Ermita (figura que, de fet, és una derivació de l'anterior).     

COLLA ANCTUAL: 1998

Després de molts anys sense Falcons a la nostra població, l'agost de 1997, un grup de joves, tots ells membres dels Bordegassos, van convèncer en Joan Sans, que havia estat un dels caps tècnics de l'antiga colla per intentar recuperar els Falcons de Vilanova i la Geltrú. El novembre d'aquell any van començar els assaigs al local de l' Agrupació Excursionista Talaia, i més tard a la Peixateria Vella, on encara ens podeu trobar els dimecres i els divendres al vespre.

La presentació dels renovats Falcons va ser el 30 de maig de 1998, organitzant la Trobada de Falcons de Catalunya, on van ser presents la resta de colles actives aleshores al Principat: els Falcons de Llorenç del Penedès (1942), els Falcons de Vilafranca del Penedès (1959), els Falcons del País del Cava de St. Sadurní d'Anoia (1992), els Falcons de Puigdàlber (1995) i els Falcons de Piera (1997). En la recuperació dels Falcons de Vilanova tan sols es van introduïr dos elements nous, les gralles i un escut que substituí l'anterior. Els Falcons de Vilanova i la Geltrú vestim, com les altres colles, camisa i pantaló blanc, i ens distingim per dur faixa blava, com a símbol d'un poble d'arrels marineres. Per bé que una altra teoria és la que recorda l'inici lligat als Bordegassos, fent notar que les faixes dels nens i dels joves de la colla castellera en aquell temps era d'aquest color. És a dir us podeu quedar o amb la lectura més poètica o amb la més materialista d'un uniforme que ja fa trenta anys que passegem per les festes i les celebracions del nostre país (i per l'Aragó, Euskadi o allà on ens en demanin).